september 26, 2021, 14:28:15

Nieuws:

Het forum voor vrijheid is zojuist geopend!
Er is nog een hoop te doen, maar wees welkom!


Kapitalisme of niet?

Gestart door John Galt, april 12, 2020, 16:31:03

Vorige topic - Volgende topic

John Galt

Op vrijspreker.nl kwam ik net weer een interessant filmpje tegen van Ayn Rand, die altijd een bijzondere interesse in de spoorwegen heeft gehad (ze heeft er zelfs een roman over geschreven die perfect uitlegt wat de verschillen tussen pure kapitalisme en statische zijn, en welke uitwerkingen dat heeft op de maatschappij). Het filmpje gaat in op pure kapitalisme en zogenoemde crony kapitalisme, of zoals socialisten het plegen te noemen: een hybride marktsysteem.
Zelf ageer ik nogal tegen het begrip "marktwerking in de zorg" en dat dit doorgeschoten zou zijn. Ik zie zelf bijvoorbeeld geen enkel teken van vrije marktwerking. Ook het toekennen van subsidies aan bepaalde ontwikkelingen werkt tegen de vrije markt. Kijk bijvoorbeeld naar elektrische auto's, terwijl de toekomst van waterstofauto's veelbelovender lijkt (want je lost het transport en buffer probleem op welke elektrische auto's kennen, en welke in de nabije toekomst ook niet opgelost gaat worden). Of naar het onderwijs, waarbij de kwaliteit van particuliere opleidingen vele malen hoger ligt dan die van staatsonderwijs.

Het filmpje:
"Who is John Galt?"  is an expression of helplessness and despair at the current state of the world

Mr Anderson

"If socialists understood economics they wouldn't be socialists."
― Friedrich Hayek

Know your enemy .

John Galt

Las net een bijzonder goede essay met een goede blik op economie, ben ik niet gewend.
Staatsgreep: de opmars van het neosocialisme - https://www.elsevierweekblad.nl/nederland/achtergrond/2020/05/staatsgreep-de-opmars-van-het-neosocialisme-de-coronacrisis-206291w/

Interessant is het benoemen van het opkomende neosocialisme.
Even een stukje gequote:
CitaatEr is wel een wijd verbreid - soms sluimerend, soms uitgesproken - idee dat er iets fundamenteel mis is met marktwerking. Het antikapitalistische sentiment kwam naar voren in een manifest dat zogeheten opiniemakers in de Volkskrant publiceerden. Milieudefensie gaf de strekking enthousiast en bondig als volgt weer: 'Winstziek bedrijf heeft geen bestaansrecht'. Let op het woord 'ziek'. Dit appelleert aan het gevoel dat het streven naar winsten minderwaardig, zelfs immoreel is. Maar winst is eenvoudigweg de beloning voor een ondernemer die een product of dienst aanbiedt waaraan behoefte bestaat. Dat doet Booking, net als Philips, KLM, Albert Heijn en de kapper en bakker om de hoek. Als je het streven naar winst ontmoedigt en erg lastig maakt door een keur aan voorwaarden en beperkingen, nemen de ondernemingszin en innovatiedrang vanzelf af. De gewone consumenten zijn daarvan de dupe. Die krijgen minder goede waar voor hun geld en zien de economische basis afbrokkelen voor de sociale voorzieningen waarop zij in geval van nood een beroep kunnen doen.

Neosocialisten weigeren dit in te zien. Zij koppelen vooroordelen over hebzuchtige kapitalisten aan een idyllisch beeld van de inspanningen van zogenaamd onbaatzuchtige overheidsdienaren die zich voor het publieke belang inzetten. Voor een directe invoering van socialistische praktijken als de nationalisatie van productiemiddelen durven zij niet te pleiten. Het recente verleden in bijvoorbeeld Oost-Europa heeft de treurige gevolgen daarvan laten zien. Maar zij willen de politieke en economische bevoegdheden van de staat steeds verder uitbreiden om hun eigen prioriteiten op te leggen aan burgers en organisaties, zoals ondernemingen. Zij strooien ook heel makkelijk met andermans geld. Ze voeren bijvoorbeeld campagne voor een basisinkomen, waarbij iedereen zomaar, zonder enige tegenprestatie, maandelijks belastinggeld op de rekening overgemaakt krijgt.
"Who is John Galt?"  is an expression of helplessness and despair at the current state of the world

John Galt

Een mooie quote die ik tegenkwam, en hoe waar ook!

Citaat"Everyone wants to live at the expense of the state. They forget that the state wants to live at the expense of everyone." -- Frederic Bastiat
"Who is John Galt?"  is an expression of helplessness and despair at the current state of the world

Mr Anderson

"If socialists understood economics they wouldn't be socialists."
― Friedrich Hayek

Know your enemy .